Vystavili odtajnené materiály KGB o hladomore na Ukrajine

20.11.2007 Prešov

Prešov 20. novembra (TASR) - Odtajnené materiály z archívov sovietskej tajnej polície KGB o hladomore na Ukrajine v rokoch 1932 - 1933 vystavili dnes v Prešove.
Desiatky dokumentov približujú zákulisie udalostí, v dôsledku ktorých zomrelo niekoľko miliónov ľudí.
Výstava v čitárni Univerzitnej knižnice Prešovskej univerzity v Prešove je jednou z akcií, ktorú tunajší Generálny konzulát Ukrajiny pripravil k 75. výročiu týchto smutných udalostí. Ukončí ich vedecká konferencia "Hladomor na Ukrajine: genocída ukrajinského národa", ktorá sa bude konať v piatok 23. novembra na tom istom mieste.
Generálny konzul Ukrajiny v Prešove Jevhen Perebyjnis po vernisáži pred médiami vyhlásil, že považuje "za veľmi dôležité, aby nielen na Ukrajine, ale aj v zahraničí a na Slovensku sa vedelo, že takáto tragédia sa odohrala". Je do značnej miery stále zahalená rúškom tajomstva. Nevie sa o nej dosť ani na samotnej Ukrajine.
Predseda Ústrednej rady Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenska (ZRUS) so sídlom v Prešove Ivan Laba konštatoval, že táto národnostná organizácia podnikla niekoľko krokov na podporu toho, aby Národná rada SR prijala rezolúciu, ktorou vyhlási hladomor na Ukrajine v rokoch 1932 - 1933 za akt genocídy spáchaný na ukrajinskom národe. Predseda Spolku ukrajinských spisovateľov Ivan Jackanin si v tejto súvislosti zaželal, aby slovenský parlament pre taktizovanie okolo prijatia takého dokumentu nezabudol na milióny obetí hladomoru. Podobnú rezolúciu už prijali v 12 krajinách, medzi nimi aj v Poľsku a v Maďarsku.
Pamätný deň obetí hladomoru si na Ukrajine pripomínajú v posledných rokoch vo štvrtú novembrovú sobotu zapálením sviečok.
V Prešove na pamiatku obetí odhalili minulý rok v areáli pravoslávneho Katedrálneho chrámu sv. Alexandra Nevského pamätník.
 

Vyberte región